Még nincs fiókja? Fiók létrehozása (myslene na tvorbu nového konta)

Fiók kezelése

Hangsegéd (Voice assistant) Windows 10 alatt

A Microsoft intelligens személyi asszisztenst hozott létre, “aki” emlékeztetőket állít be, felismeri az emberi hangot és kérdéseket válaszol meg a Bing keresőmotor adatai alapján. Jelenleg ez a szolgáltatás még csak az angol, portugál, francia, német, olasz, spanyol, kínai és japán nyelvű kiadásokban áll rendelkezésre, attól függően, hogy melyik szoftverplatformot és régiót használja.

A Microsoftnak időbe telt/telik mire elérte/eléri a kisebb országokat is. Az ez évi márciusi Alkotói Frissítés óta már csehül is tud a Windows 10. Ugyan a cseh hangsegéd még nem tud mindent, mint amire Cortana képes, de felolvassa a különböző dokumentumokat, honlapokat vagy könyveket és magabiztosan elboldogul az írásos információkkal is. Hogyan is működik a hangsegéd és hogyan is segíthet nekünk? Nézzük meg egy kicsit bővebben.

 

Engedjük, hogy felolvasson

Csehországban Vit, Szlovákiában Philip segít nekünk. Bárki is nevezte el és fejlesztette ki őket, valószínűleg elfelejtkezett a cseh nyelvtanról. Ha ettől a kellemetlen ténytől eltekintünk és arra koncentrálunk, amire kitaláltak és amire jó lehet: a felolvasásra, nem érhet nagyobb csalódás minket. Hallgassunk meg történeteket, meséket Vit/Philip felolvasásában. Különösen a látássérültek lelhetik örömüket e szolgáltatásban.

Hogyan állítsa be Vitet?

A Beállítások menüben válassza az Idő és nyelv lehetőséget. Ezután kattintson a Beszéd gombra, és jelölje ki a Cseh lehetőséget. E menüpont alatt igényeinek megfelelően tovább módosíthatja Vit hangját. Megváltoztathatja a hangmagasságot vagy a beszéd tempójának ütemét és sebességét.

Ha úgy dönt, hogy a segéd olvassa fel Önnek a dokumentumot egyszerűen csak kapcsolja be a hangsegédet (Beállítások> Kisegítő lehetőségek> Olvasás). Azt is kijelölheti, hogy mely részeket szeretné a hangsegéddel felolvastatni.

Ez az opció csak akkor érhető el, ha már telepítette a Windows 10 Alkotói frissítéseit.

Hogyan írnánk le Vit beszédét? A cseh newspapper cnews.cz jellemzése telitalálat: "Még mindig úgy hangzik, mint egy robot. A Google TTS magasabb szintű, sokkal árnyaltabb és természetesebb. Sajnos könnyebben boldogul az idegen mint a cseh szavakkal. Bár Vit jól olvassa a “májkroszoft" szót, de szinte mintha kihúzná a nyelvét a "go-o-gle" szó olvasása közben.” De próbálja ki és ítélje meg Ön.

Mi a helyzet a magyar nyelvű Cortanával?

Egy darabig sajnos még le kell mondanunk Cortanáról. A hangsegéd és Cortana még nem értik meg egymást. Ha azonban tud angolul, ez nem jelenthet problémát Önnek.

Marcus Ash, a Cortana Group Programmenedzserének a Blogging Windows-on közzétett videójából sokkal jobban megértheti, miért más és más a különböző országok és kultúrák számára Cortana létrehozása és miért nem csak egy egyszerű alkalmazás-fordítás. Cortana fejlesztése rengeteg előzetes kutatást és munkát igényel, hogy biztos minden helyes legyen az adott ország nyelvében és nyelvhasználatában. "A Cortana újabb piacokra való kifejlesztése, azt jelenti, hogy alaposan megértjük, mi a fontos az adott kultúrában ... Nem engedhetjük meg magunknak azt a feltételezést, hogy ami egy egy ország számára helyénvaló, az mindenki számára megfelelő."

Reméljük, hogy a Microsoft a közeljövőben további hangutasításos technológiákat tesz elérhetővé más, kisebb országok számára is mint pl. a lengyel, a magyar, a román stb.


Ha még nincs Windows 10-e, de ki szeretné próbálni a hangsegédet vegye meg a Software Deals-nél kedvező áron.

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.

Ingyenes szállítás és 30 napos pénzvisszafizetés