Még nincs fiókja? Fiók létrehozása (myslene na tvorbu nového konta)

Fiók kezelése

A Windows 10: kém vagy segítség?

A Windows 10 felépítése és a telemetria

 

A legújabb Windows, a Windows 10 számos változást hoz magával. Használatával sokkal több felhasználói adatot küldünk el mint korábban. A Windows 10-et olyan jelzőkkel szokás illetni mint élenjáró, innoviatív, intuitív stb. De emellett megjelennek mindezek ellentétei is, mint pl. a kém, az adathalász vagy a magánszféra megsértője kifejezések is. Miért is történt ez? Pontosan a Windows 10 felépítése és a telemetria miatt. 

A telemetria nagy távolságú adattovábbítást, távoli méréseket és vezérlést lehetővé tévő, jellemzően vezeték nélküli kommunikációs rendszer. A telemetrikus rendszer folyamatosan méri és küldi a mért eszközről az információkat a távoli megfigyelő számára. Legfőbbképpen azért használják a telemetriát, hogy az adatgyűjtés segítségével gyorsabban felismerjék a felmerülő hibákat. Használatával a hibákat könnyebben el lehet kerülni, az alkalmazások, rendszerek hatékonyabban javíthatók. A telemetriát alkalmazzák pl. a repüléstechnológiában, a meteorológiában, ökológiában, valamint az információs technológia világában is.

Az emberek óvatosabbak lettek

És ezzel együtt természetesen gyanakvóbbak is. Így sokan elhiszik azt, hogy a Microsoft Telemetria-eszköze a felhasználók személyes adatait gyűjti és azokkal ilyen-olyan módon visszaél. Nem szabad elfelejteni, azonban hogy már a Windows 10 előtt is volt automatikus hibaüzenet küldés közvetlenül a Microsoft-felé. "Felhő-alapú" társadalmunkban természetesen már nagyobb hangsúlyt helyezzünk erre, elsődleges lett a óvatosság.

A telemetria fokozatai

Az adatgyűjtést a gyűjtött információk nagysága alapján több kategóriába soroljuk. A Windows 10 telemetriája a 4-es fokozatba tartozik. O-ás kategóriába tartozik a tiltott adatok gyűjtése. 3. kategóriába tartoznak az automatikus hibaüzenetek a Microsoft felé, hogy a rendszer összeomlását a számítástechnikusok a távolból is elemezni, orvosolni tudják. Az első és második kategória e kettő közé esik.

Ha úgy érzi valamilyen módon veszélyben van, félti adatait az alábbiak alapján járjon el.

Szeretné teljesen leállítani a telemetrikus adatgyűjtést?

Szeretné megakadályozni, hogy számítógépe bármilyen adatokat küldjön a Microsoft-felé? Ha nem szeretne az Adatvédelmi beállítások módosításával játszadozni, akkor egyszerűen deaktiválja a DiagTrack (Diagnostic Tracking Service) nevű telemetrikus adatgyűjtő rendszert. Szeretné tudni, hogyan? Az angol Bitterwallett oldalon talált leírás alapján: először nyomja le a billentyűzeten a Windows Logo + R gombokat egyszerre, majd a felbukkanó Futtatás (Run) ablakba írja be a services.msc parancsot. Ezután kattintotson duplán az egér baloldali gombjával az Összekapcsolt felhasználói élmények és telemetria szolgáltatásra. Végül pedig az újabb ablakban, kattinttson a Letiltás gombra. Készen is van.

 

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.

Ingyenes szállítás és 30 napos pénzvisszafizetés