Még nincs fiókja? Fiók létrehozása (myslene na tvorbu nového konta)

Fiók kezelése

Mi az a szoftverlicensz és milyen típusai vannak?

A szoftverlicensz feljogosítja Önt az adott szoftverprogram telepítésére, használatára, elérésére, megjelenítésére, futtatására, vagy a programmal történő egyéb interakcióra. Előfordulhat, hogy licenszre van szükség minden olyan számítógéphez vagy eszközhöz, amelyen a szoftver telepítve van. A licensz kiterjed az olyan esetekre is, mint a downgrade jogok, és meghatározza, hogy a licensz örökös (örökké érvényes) vagy nem örökös (ideiglenes, meghatározott kifutási idővel).

Minden egyes használt Microsoft szoftverhez licenszre van szüksége. A Microsoft számos licenszelési lehetőséget kínál az ügyfelek különböző igényeinek kielégítésére. Az egyes licencelési opciók használati feltételei, valamint azok árai a vásárolt licenszek típusától függenek.

Mik a leggyakoribb licensztípusok?

Mindegyik licensz különböző típusú felhasználók számára lett kitalálva. Például az OEM és a Retail licenszeket hagyományos felhasználók számára találták ki, míg a mennyiségi licenszek cégek és szervezetek számára ideálisak.

A licensz típusok gyors áttekintése


*1
FPP - Full Packaged Product (Teljes Csomagolású Termék)
*2 RDS - Remote Desktop Services (Távoli Asztali Szolgáltatások)
*3 VAMT - Volume Activation Management Tool (Mennyiségi Aktiváló Eszköz)
*4 MAK - Multiple Activation Key (Többszörös Aktiváló Kulcs); KMS - Key Management Services (Kulcs Eszközkezelő)

 

OEM

Az Original Equipment Manufacturer (Eredeti Berendezés Gyártó) licensz. Erről a fajta licenszről akkor beszélhetünk, ha Ön vesz egy számítógépet, laptopot vagy más eszközt, egy e-shopből, boltból, vagy közvetlenül olyan gyártóktól, mint a HP, vagy a Dell, és az eszközére már eleve installálva van az operációs rendszer, a Microsoft alkalmazások, vagy mindkettő. Az operációs rendszerek és/vagy az egyéb alkalmazások licenszeinek ára, bele van kalkulálva a megvásárolt elektronikai eszközök árába.

Átvihetőség

A szoftver átvihető két eszköz között = amikor deaktiválja a licenszet az egyik eszközön, azt aktiválhatja egy másikon.

Jogi megjegyzés: A szoftver licenszek viszonteladása (beleértve az OEM licenszeket is) teljes mértékben legális az Európai Unión belül. Az EU törvényei alapján: "A szoftver készítője nem akadályozhatja meg a ‘használt licenszének’ a továbbadását, ‘még ha a licensz-szerződés tiltja is a továbbárusítást, a szerzői jog tulajdonosa semmilyen módon nem állhatja útját a termék tovább árusításának.” - Az Európai Bíróság ítélete a Case C-128/11 számú UsedSoft GmbH v Oracle International Corp ügyben .

Használt* licensz aktiválása

A termékaktiválás legegyszerűbb módja az online aktiválás, amely azonban sajnos nem minden esetben működik a Windows 10 és az Office termékek esetében. Ilyen esetekben kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal (e-mail: info@software-deals.hu, phone: +36 14 088 311) és a terméket telefonos úton aktiváljuk.

*olyan licenszek, amelyekre már nincs szüksége az előző tulajdonosnak, de újra forgalomba kerültek, s így más valaki tudja majd aktiválni

 

Retail/FPP

A Teljes Csomagolású Termék (FPP), vagy elterjedtebb nevén retail (kiskereskedelmi) termék a Microsoft licenszek legalapvetőbb típusa. A licenszet meg tudja vásárolni online, vagy egy boltban, s ez után a licensz örökké az Öné (talán a múltban már vásárolt is ilyen típusú Windows vagy Office terméket). Az ilyen licenszű terméket annyiszor telepítheti újra, vagy épp uninstallálhatja, amennyiszer csak akarja, amennyiben azt csak egyszerre egy eszközön használja.

Átvihetőség

A szoftver átvihető két eszköz között = amikor deaktiválja a licenszet az egyik eszközön, azt aktiválhatja egy másikon.

Jogi megjegyzés: A szoftver licenszek viszonteladása (beleértve az OEM licenszeket is) teljes mértékben legális az Európai Unión belül. Az EU törvényei alapján: "A szoftver készítője nem akadályozhatja meg a ‘használt licenszének’ a továbbadását, ‘még ha a licensz-szerződés tiltja is a továbbárusítást, a szerzői jog tulajdonosa semmilyen módon nem állhatja útját a termék tovább árusításának.” - Az Európai Bíróság ítélete a Case C-128/11 számú UsedSoft GmbH v Oracle International Corp ügyben.

Használt* licensz aktiválása

A termékaktiválás legegyszerűbb módja az online aktiválás, amely azonban sajnos nem minden esetben működik a Windows 10 és az Office termékek esetében. Ilyen esetekben kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal (e-mail: info@software-deals.hu, phone: +36 14 088 311) és a terméket telefonos úton aktiváljuk.

* olyan licenszek, amelyekre már nincs szüksége az előző tulajdonosnak, de újra forgalomba kerültek, s így más valaki tudja majd aktiválni

 

Mennyiségi licenszelés

Ez a licensztípus ideális olyan cégek, vagy szervezetek számára, amelyek nagyobb mennyiségű szoftver-licenszet akarnak beszerezni, de nincs szükségük olyan CD-re, DVD-re, használati útmutatóra, csomagolásra stb. A mennyiségi beszerzés csökkenti az egyes termékek költségeit, valamint csökkenti a telepítés költségét is, mivel a szoftver a szervezeten vagy cégen belül egyszerre több számítógépen is használható. A mennyiségi licencelés nagyobb rugalmasságot és kezelhetőséget biztosít, és a Volume Activation Management eszköznek (VAMT) köszönhetően a licenszek nagy mennyiségű eszközre telepíthetők egyszerre.

Átvihetőség

Átvihető eszközök között = ha a programot eltávolítja egy eszközről, felinstallálhatja azt egy másikon.

Jogi megjegyzés: A szoftver licenszek viszonteladása (beleértve az OEM licenszeket is) teljes mértékben legális az Európai Unión belül. Az EU törvényei alapján: "A szoftver készítője nem akadályozhatja meg a ‘használt licenszének’ a továbbadását, ‘még ha a licensz-szerződés tiltja is a továbbárusítást, a szerzői jog tulajdonosa semmilyen módon nem állhatja útját a termék tovább árusításának.” 

Az Európai Bíróság ítélete a Case C-128/11 számú UsedSoft GmbH v Oracle International Corp ügyben egyértelműen kiolvasható, hogy az “elhasználódás” elve minden olyan programra érvényes, amely kereskedelmi úton lett megvásárolva. Lényegtelen, hogy az egyes termék egy mennyiségi licenszszerződés keretében lett megvéve, vagy sem. A frankfurti Regionális Legfelsőbb Bíróság hasonló következtetésre jutott a 2012 decemberében hozott ítéletében is. Az ítélet megállapította, hogy az eredetileg mennyiségi licenszszerződés keretében vásárolt licenszek egyenkénti továbbárusításából "nem vonható le az a következtetés, hogy a termékek engedély nélkül lettek szétválasztva.”

Hordozhatóság

Bővített használati jogok - egy felhasználó használhatja a szoftvert több eszközön.

Kezelhetőség

  • Könnyen kezelhető a VAMT (Volume Activation Management Tool) eszközön keresztül
  • Gyorsan aktiválja a szoftvereket nagy mennyiségű eszközön
  • Kompatibilis a Remote Desktop Services-szel (Távoli Asztali Szolgáltatások)

Használt* licensz aktiválása

Az egyes licenszeket lehetőség van manuálisan, online aktiválni. Az egyesével történő aktiválás kis mennyiségű licenszek esetében jó megoldás, nagyobb mennyiségek esetén ez a folyamat túl sok időbe telik.

Automatikus szoftveraktiválás:

Nagy mennyiségű licensz esetében lehetőség van arra, hogy mindegyiket egyszerre aktiváljuk a VAMT eszköz segítségével (amelyet itt lehet letölteni). A szoftveraktiválás MAK kulcsokon (Multiple Activation Key) keresztül megy végbe. Mindegyik MAK kulcs meghatározott számú aktiválást tesz lehetővé. Az egy adott MAK termékkulcshoz tartozó elérhető aktiválások számát a VAMT eszközön keresztül lehet ellenőrizni - ezt legtöbbször a céges belső hálózat rendszergazdája kezeli. Ha úgy találja, hogy a lehetséges aktiválások száma túl alacsony, lépjen velünk kapcsolatba e-mailben: info@software-deals.hu vagy telefonon: +36 14 088 311 és mi gondoskodunk róla, hogy ez a szám nagyobb legyen (a szám növelését kérelmezzük a szoftver gyártójától).

A MAK kulcsok ideálisak olyan cégek és szervezetek számára, ahol az eszközök ritkán vannak újrainstallálva.

A mennyiség licenszeket még egy módon lehet aktiválni, a KMS (Key Management Services) eszköz segítségével. A MAK kulcsokhoz hasonlóan, a KMS kulcsok is meghatározott számú aktiválásra alkalmasak. A különbség az eltérő aktiválási folyamatban rejlik. A céges hálózaton belül be kell állítania egy szervert a Software Licensing Service eszköz és a KMS kulcs segítségével. Ez a szerver, a termékaktiválás céljából, kapcsolatban lesz a Microsoft szervereivel. Ezután az interneten keresztül KMS licenszelő-szerverhez kapcsolódva tudja aktiválni a számítógépeit.

A KMS aktiválások meghatározott időtartam (180 nap) után járnak le. Ezután az ügyfélnek újra kell csatlakoznia a szerverhez, és újra aktiválnia kell az engedélyt.

A KMS aktiválás ideális olyan céges eszközök esetében, amelyek ritkán, vagy épp soha nem csatlakoznak le a céges hálózatról. (például bankok, nagyvállalatok stb.)

*olyan licenszek, amelyekre már nincs szüksége az előző tulajdonosnak, de újra forgalomba kerültek, s így más valaki tudja majd aktiválni

 

A licenszek kölcsönös kompatibilitása

Alapvetően kétféle fájltípus létezik, amelyek a Microsoft alkalmazások telepítéséhez használatosak. Ezek a Click-to-Run és a Windows Installer (MSI).

A Click-to-Run technológia az Office 365 előfizetés és a legtöbb Office 2013 és 2016 termék telepítéséhez használható. A Windows Installer technológia (MSI) az Office mennyiségi licensz kiadásainak telepítésére szolgál, mint például a Microsoft Office Professional Plus és a Microsoft Office Standard.

Sajnos nem lehetnek telepítve ugyanazon a számítógépen olyan Office termékek (például a 2013-as vagy 2016-as kiadások), amelyek két különböző (fent említett) telepítési technológiát használnak. Ez vonatkozik az olyan különálló alkalmazásokra is, mint az Access, a Visio, a Project, a Skype for Business vagy a OneDrive for Business.

 

A kiválasztott terméket kosarába helyeztük.

Ingyenes szállítás és 30 napos pénzvisszafizetés